De Groenewaard

header-default.jpg

Wist u dat....

dd. 20-3-2014

 

Als maart is zacht in wil, verwacht men een koude april.
 
Moestuin

U kan nu de laatste winterharde wortelgroenten, koolgewassen en prei oogsten.
Koolgewassen zoals boerenkool en spruitkool, schieten na een zachte winter spoedig door.
Oogst daarom nu en ruim de stronken op.

Grond die voor de winter in winterbedden werd gelegd, zal sneller kunnen bewerkt worden. Indien je voor de winter een groenbemester hebt ingezaaid, moet die nu zeker ondergespit worden.

Start pas met het planten van groenten als de grond voldoende is opgewarmd. Je kan de grond sneller doen opwarmen door er een plastiektunnel boven te plaatsen. Deze kun je kopen in vele tuincentra maar je kunt er ook makkelijk zelf maken met behulp van dunne elektriciteitsbuizen. Deze steek je langs de ene kant voldoende diep in de grond en het andere uiteinde verdwijnt dan in de bodem met een grote boog aan de overkant van het zaaibed.

Buiten planten van de jonge afgeharde groenteplanten zoals koolrabi, bloemkolen en slasoorten.

Aardperen (topinamboer) planten. Plant enkele knollen op een rij als windkering, zo'n 30cm uit elkaar. Heeft steun nodig. Knoflook planten in volle grond.

Asperges planten in geulen van zo'n 20cm diep. Het aspergebed is vooraf grondig bewerkt, en goed voorzien van organisch materiaal.
Zet 3 planten op een meter en met de neus in de richting van de plantenrij. Bedekken met zo'n 5cm grond.

In maart kan je al groenten zaaien zoals rijserwten, sjalotten, ajuinen, spinazie, komkommers, sla, wortels, pastinaken, radijsjes, prei, paprika, aubergine, tomaten,... Leg boven het zaaibed een vliesdoek als bescherming tegen de ergste kou.

Als je zaait, dek dan de perkjes af met krantenpapier dat je op de hoeken met enkele stenen vastlegt. Op die manier blijft de grond vochtig en spoelen de zaadjes niet weg als het hard regent of als je de grond besproeit.

In glazen serres kan men deze maand al starten met het oogsten van de eerste radijsjes.

Duiven, kauwen, fazanten en andere vogels lusten wel een blaadje van de jonge sla en ook de kiemende zaden zijn niet veilig. Bescherm jouw plantbedden met netten en andere afschrikmiddelen.

In de serres geef je best 's morgens water. Probeer de kas ook tijdig te luchten zodat schimmels minder kans krijgen om toe te slaan.

Kruiden zaaien: peterselie, tuinkers, kervel (vers zaad gebruiken), bernagie, kamille, lavas, koriander.
Kruiden kan je perfect opkweken in potten.
Voor sommige woekerende soorten zoals munt is dat zelfs aan te raden.
( Tijm aanaarden om nieuwe plantjes te bekomen.
Tip⇒ Sommige tuiniers gieten kokend water op de grond voor ze peterselie zaaien, om het kiemen te stimuleren.